Uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg (PFU) inneholder sterk kritikk av VGs motenettsted Min Mote, som igår ble felt for brudd på god presseskikk etter Vær Varsom-plakaten og bestemmelsene i Tekstreklameplakaten.

Bakgrunnen er en klage fra Dagbladets journalist Harald S. Klungtveit.

Han mener Min Mote bryter med helt sentrale presseetiske prinsipper med sin lenkning fra mote- og skjønnhetssaker direkte til produkter som er til salgs i en butikk VG mottar provisjonsinntekter fra.

Flere brudd

VG var innklaget for brudd på tre bestemmelser i Vær Varsom-plakaten, samt brudd på Tekstreklameplakaten.

Les også: VG må svare for motelenkene dnPlus

Begge regelsettene er vedtatt av medienes egne organer. De regnes som ubrytelige kjøreregler og avgjørende for å opprettholde pressens troverdighet og uavhengighet.

Ikke klart skille

I uttalelsen skriver PFU blant annet følgende om lenkingen:

«Utvalgets flertall viser videre til Vær Varsom-plakatens punkt 2.6. Punktet gir redaksjonen klar beskjed om å avvise forsøk på å bryte ned skillet mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Ved kjøp via SoBazaar henter VG inntekter. Etter utvalgets mening framstår denne samlede presentasjonen som uklar og forvirrende for leseren, og er derfor ikke i tråd med kravet til et klart skille, slik det kreves i punkt 2.6. I tillegg vises det til punkt 2.7, som spesifikt sier at kravet til skille også gjelder ved lenking, i dette tilfellet til eksterne kommersielle sider, der avisen har en direkte fortjeneste av et eventuelt salg.

I Tekstreklameplakatens innledning heter det at «publikum skal være trygg på at det redaksjonelle stoffet springer ut av en selvstendig og uavhengig vurdering, og at innhold og presentasjon er uten bindinger til utenforstående interesser». Slik utvalget ser det, gjør MinMotes redaksjonelle presentasjon/utforming det vanskelig for leseren/brukeren å være trygg på at dette prinsippet er ivaretatt.

Verdens Gang har brutt god presseskikk.»

Les hele uttalelsen fra PFU her.

«Kritikkverdig»

PFU-medlem Alexandra Beverfjord, som er redaktør i NRK, tok dissens.

Hun mener det bare er dekning for å si at VG har opptrådt kritikkverdig, altså en mindre streng reaksjon enn flertallet som mener VG har brutt god presseskikk på flere punkter.

Beverfjord mener det kan være presseetisk akseptabelt at man i forbrukerjournalistikken digitalt velger å lenke direkte til forhandlere.

Forutsetningen er at dette merkes slik at leserne er fullstendig klar over at de forlater det redaksjonelle området og går over til et kommersielt område.

Hun mener VG har vært åpen både om sin redaksjonelle tilnærming og premissene for det kommersielle samarbeidet.

Beverfjord synes imidlertid ikke VGs håndtering av lenker til butikksider der mediehuset selv tjener på salget er håndtert godt nok.

Dette «kan være egnet til å skape tvil hos leserne om hva som er VGs motivasjon for å omtale produktene,» skriver Beverfjord.

Hun mener derfor VG har opptrådt kritikkverdig.

Blir Norge egen øy?

VGs ledelse ville igår studere uttalelsen nøye før den avgjør hva som eventuelt skal forandres i måten Min Mote lenker og presenterer stoffet sitt.

(Saken fortsetter under bildet)

Torry Pedersen
Torry Pedersen (Foto: Dagens Næringsliv)

– Jeg må sette meg inn i premissene, og se hva PFU mener skal til for at dekningen på dette området skal komme innenfor regelverket. Så kan vi justere noe som gjør at vi kommer innenfor. Det dreier seg om en forretningsutvikling og metodikk som brukes i utstrakt grad internasjonalt. Da er det spesielt om hvis Norge skulle bli en egen øy i verden på dette feltet, sa VG-sjef Torry Pedersen til DN tirsdag.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Folket ga blaffen i Freias nettmøte

- En glede å lede et selskap med så gode resultater  

Frykter dårlig plassering på fjernkontrollen dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.