- Man blir sett på med argusøyne, sier Anita Hager (34).
Da bedriften hun ledet gikk konkurs i vinter, tok hun nederlaget svært tungt. I en artikkel som sto på trykk i DN Magasinet i april, forteller Hager om en periode med både søvn- og pusteproblemer. Hun gikk enkelt og greit «rett i bakken».
Historien ender riktignok ikke der. 34-åringen fortsatte som administrerende direktør i Intek Engineering - morselskapet til konkursrammede Intek Enterprise as. Det tok ikke lang tid før det gikk opp for henne at veien videre skulle bli ekstra tung.
- Etter konkursen ble både kunder og leverandører skeptiske til om vi kunne få til dette, forteller hun.
De skeptiske blikkene hjalp ikke akkurat på selvtilliten. Personlig kom ikke vendepunktet før hun på et jobbseminar kom i snakk med en amerikaner.
- Jeg fortalte han hvor forferdelig jeg opplevde dette. Responsen var bare: «Alle her bør jo lære av deg. Du sitter med masse kunnskap». Det var første gang jeg følte at jeg faktisk var verdt noe igjen, forteller Hager.
- LES OGSÅ: Direktøren for det fæle
- Ingen hindring
Finansprofessor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH) kan kjenne seg igjen i historien. Hun har fulgt topplederne i 350 store, amerikanske selskaper som gikk konkurs i perioden 1997 til 2009. Konklusjonen er klar:
- I USA får de veldig ofte nye topplederjobber. Det å ha vært med på en konkurs er altså ingen hindring. Tvert i mot kan det anses som ganske verdifull kunnskap, sier Thorburn
NHH-professoren er svensk-amerikaner og har selv jobbet mange år i USA. Hun kjenner ikke til tilsvarende studier fra Norge, men er likevel ganske overbevist:
- Generelt tror jeg at man i USA er mer generøse med mennesker som har mislykkes enn i Skandinavia. Her havner du lettere i kulden, selv om det kanskje er tøffere for dem som er i oppstartsfasen enn etablerte ledere, sier hun.
- Hvordan forklarer du forskjellen?
- Dette speiler nok den allmenne kulturen i de forskjellige landene, svarer Thorburn
Advarer nordmenn
Finansprofessoren jobber i disse dager med å få publisert sin studie i en toppjournal. Nå retter hun samtidig en advarende pekefinger mot nordmenn som dømmer for hardt.
- Det å gi folk en sjanse til er bra for økonomien. For å få entreprenørskap og nye bedrifter, må man også tillate folk å ta risiko og falle, sier hun.
Thorburn minner i den sammenheng om at det å mislykkes ikke nødvendigvis betyr at man har vært dårlig, men et resultat av en rekke faktorer.
- Det stemmer jo
Hager tenker tilbake på møte med amerikaneren.
- Det han sa stemmer jo. Man lærer utrolig mye i en sånn prosess, sier hun og fortsetter:
- Jeg har hørt flere si at i USA bør man - satt på spissen - nesten gå konkurs flere ganger før du lykkes. Mens her i Norge følte i alle fall jeg meg veldig mislykket.
Direktøren legger ikke skjul på at datterselskapets konkurs ikke minst har vært økonomisk krevende.
- Vi tapte penger - tre til fire millioner kroner. Det er ikke «bare-bare» for et lite selskap, men vi har valgt å bygge videre på vår kjernekompetanse, sier hun.
Intek Enterprise as var det mekaniske verkstedet til Intek Engineering. I dag beskriver Hager selskapet som en ren kunnskapsbedrift. Hun står fast ved at det ikke var noen vei utenom konkursen.
- Vi hadde ikke muligheten til å fortsette, og sånn var det. Av og til går det ikke, sier hun.
Det ble åpnet totalt 2.567 konkurser i Norge i årets seks første måneder, noe som er 3 prosent flere enn samme periode i fjor, viser tall fra SSB.
Se og les også DNs lederserie fra i sommer:
- Vår generasjon har veldig mye å lære av den yngre generasjonen
(Anita Krohn Traaseth)
- Norske ledere er for opptatt av å skape enighet
(Anne-Kari Bratten)
«Må fortelle folk at de ikke kan jobben sin. At de ikke bør gjøre den» (Erna Solberg)
Dette har vært hans aller største utfordring som Norwegian-sjef (Bjørn Kjos)
-Føler jeg blir evaluert hver dag (Kristin Skogen Lund)
Derfor har ikke DNB-sjefen eget kontor (Rune Bjerke)
– Det er veldig mye dårlig lederskap i Norge (Gerd Kristiansen)
Slik fikk Hydro-sjefen sin aller første lederjobb (Svein Richard Brandtzæg)
Les også på DN.no i dag:
- Kantinematen er laget av stjernekokker og studentene har vin som valgfag
- Dette er faktisk grunnen til at hun er statsminister
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.