Mens en annen storby, Ap-styrte Trondheim, har bestemt seg for å ignorere den nye loven og heller bruke den gamle, er det andre toner i borgerlige Oslo. Det var under Høyres landsmøte på Gardermoen i går, beskjeden kom fra regjeringen om at de omstridte endringene i arbeidsmiljøloven trer i kraft 1. juli.

- Vi skal være klare da til å bruke de nye bestemmelsene til å gi et bedre tilbud til innbyggerne våre og mindre ufrivillig deltid for ansatte. Vi vil gjerne være et utstillingsvindu for den nye loven, sier Eirik Lae Solberg, finansbyråd i Oslo.

Vekk med veto

Ifølge regjeringen gir de nye arbeidstidsbestemmelsene større mulighet til å disponere arbeidstiden slik det passer den enkelte arbeidstaker og den

enkelte arbeidsplass. Endringene innebærer ikke flere arbeidstimer, mer overtid eller mer søndagsarbeid totalt. Frem til i dag har fagforbund sentralt hatt vetorett i spørsmål om alternative turnuser. Den retten bortfaller med den nye loven. Nå er det arbeidstilsynet som kan gi dispensasjon til langturnuser.

- Vi er utålmodige etter å få bedre turnusordninger på blant annet barnevernsinstitusjoner og aldershjem slik at de kan forholde seg til færre pleiere og hjelpere. Og innen pleie og omsorg er over femti prosent av stillingene deltidsstillinger. Mange synes det er ok, men også mange ønsker å få heltidsstilling. Med den økte fleksibiliteten som ligger i den nye loven vil vi kunne tilby mange flere heltidsstillinger rett og slett fordi stillingsbrøkene går opp bedre, sier Lae Solberg.

Allerede prøvd

Byrådet har lagt planer for kursvirksomhet av nøkkelpersonell slik at de kjenner hva den nye loven betyr og sender snart ut informasjon til alle virksomhetene.

Finansbyråden medgir at de også med den gamle loven har fått etablert alternative turnuser, blant annet på Grepperud barnevernssenter. Men han tror flere ønsker langturnuser med mulighet for flere dager fri sammenhengende.

Ser ikke behovet

Nestleder i finanskomiteen, Rina Mariann Hansen (Ap), advarer byrådet mot å gå for fort frem.

- Eirik Lae Solberg må huske på at han har et omfattende eget regelverk i kommunen å forholde seg til ettersom Oslo  er et eget tariffområde. Derfor er det ikke bare å kjøre gjennom høyrepolitikk, sier Hansen.

Hun bekrefter at Ap, hvis de skulle vinne valget til høsten, ikke vil benytte seg av mulighetene i den nye loven.

- Vi mener den gamle loven ga nok fleksibilitet og vi har ikke hørt om et eneste tilfelle der arbeidsgiver har bedt om alternative turnuser og fått avslag. Men hvis byrådet ikke klarer å gjennomføre den arbeidsgiverpolitikken de ønsker, bør de heller overlate styringen til andre, sier Hansen.

- Hva frykter dere vil skje med den nye loven?

- Større press på den enkelte ansatte til å godta lengre arbeidstid, lengre turnuser og flere midlertidige stillinger. Det vil ikke gi bedre tilbud til innbyggerne i Oslo, sier Hansen.

Bare frivillig

Finansbyråden vil berolige.

- Jeg frykter ikke økt press fordi de ansattes organisasjoner er effektive og gode representanter for sine medlemmer.  Vi ønsker ikke å pålegge ansatte noe de ikke ønsker selv, sier Lae Solberg.

Han tror Aps motstand mot den nye loven kan bli en valgkampsak.

- Det er ikke noe i veien for at et eventuelt nytt rødt byråd lar være å bruke muligheten i den nye loven, men det er uheldig. For da mister vi muligheten til å gi flere heltidsstillinger og gi innbyggerne et bedre tilbud, sier Lae Solberg.

 

LES OGSÅ: Åpner for å fjerne aldersgrensen i arbeidslivet

Alstadheim Episode 5. Erna Solberg
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne.
15:14
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.