Oppdatert artikkel med Sandstøs sluttid nederst i saken
– Titt tei!
Heidi Sandstø lener seg til siden og kikker ned i barnevognen til fire måneder gamle Aksel Johannes. Han slapper av mens mor sykler på rulle i hagen.
– Dette har vi gjort før, smiler Sandstø ned til sønnen som «snakker» fornøyd tilbake.
Snart pakker hun sekken for et av verdens største sykkelritt i fjellet: Birkebeinerrittet, som går av stabelen førstkommende helg. I motsetning til de 11.000 andre som skal sykle fra Rena til Lillehammer, nøyer ikke den nybakte moren seg med 86 kilometer. Hun skal sykle Ultrabirkens 110 kilometer lange trasé. Og målet er klart:
– Har jeg har en god dag og ikke punkterer, så er det pallen i aldersklassen, sier hun.
Tar med pumpe i sekken
At Sandstø ble mor for første gang i slutten av april byr imidlertid på noen ekstra utfordringer, logistikkmessig.
– Jeg ammer jo fortsatt. Når det gjelder pumping, så blir det spennende. Jeg skal heldigvis ha pumpen med i sekken, men vi må lage en plan for dette, sier Sandstø lattermildt.
Hun regner med å bruke mellom seks og åtte timer på distansen, avhengig av dagsform og forholdene underveis.
– Jeg har veldig respekt for at jeg fødte for fire måneder siden. Jeg tar dette som en tur og skal først og fremst nyte stiene, utsikten og gjennomføre, sier hun.
Rittet, som i år starter fra Pellestova og slynger seg i fjellene mellom Rena og Lillehammer, er ikke ukjent for 33-åringen. Sandstø har tidligere vært del av det norske terrengsykkellandslaget og har pallplasseringer i Birkebeinerrittet og flere seiere i Grenserittet. Hun har også vunnet NM i rundbane og kongepokal.
Ettersom Sandstø ikke har konkurrert på to år, ønsket hun seg et treningsmål for å komme i gang igjen etter fødselen.
– Nå kan jeg ikke forvente at resultatene blir like bra som tidligere, og derfor blir det noe helt nytt. Ultra har jeg hatt lyst til å prøve meg på lenge, sier Sandstø om bakgrunnen for deltagelsen i ultrarittet.
Hun avviser at motivasjonen er å bli kvitt «mammakroppen». Sandstø, som er fysioterapeut og daglig leder ved sFIT Helse i Kolbotn, advarer andre mot å trene for hardt under graviditet.
– Det virker som om det er en trend blant gravide å skulle trene og pushe seg mer enn du gjør til vanlig. Slik var det ikke for meg.
Sandstø anslår at hun halverte treningsmengden og fortsatte å holde seg i aktivitet ved å gå turer da hun ble gravid. Løping holdt hun seg helt unna. Hun mistenker at mange, som i utgangspunktet vet hva de driver med og som er vant til å trene mye, legger ut bilder og videoer i sosiale medier som for utrente fremstår som ekstreme.
– Det er et usunt fokus på kropp og en konkurranse om å ha den minste magen og å utføre de mest ekstreme øvelsene.
Advarer andre gravide
Professor Jorunn Sundgot Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole (NIH) mener det ikke er noe i veien for at Sandstø sykler 110 kilometer fire måneder etter fødselen. Hun frykter imidlertid også at andre gravide skal oppleve at slike ekstreme, fysiske påkjenninger kort tid etter fødsel er «normalt».
– Det som er trist, er når dette blir malen – når det blir slik at andre, som har mer avslappet forhold til trening og fysisk aktivitet, og mer enn nok med å få til en halvtimes tur noen ganger i uken, opplever at de «må» trene flere timer hver dag for å «innfri», sier Borgen.
Samtidig understreker hun viktigheten av at alle, også gravide, er aktive minst 30 minutter om dagen. Hvor mye og når du kan begynne å trene etter fødsel er svært individuelt, forklarer professoren.
– Er du vant til å trene relativt hardt 4–5 ganger i uken, kan du fortsette ganske langt inn i svangerskapet – bortsett fra trening med maksimal utholdenhet og maksstyrke. Men opprettholdes treningsnivået, må du være påpasselig med at energiinntaket står i forhold til det, sier hun.
Treningsglade kvinner som føder uten komplikasjoner, vil ofte være i trening igjen etter seks ukers tid, anslår hun.
– Til såkalte «normale» kvinner, som kanskje trener to ganger i uken, vil jeg si: Kom i aktivitet så raskt som mulig etter svangerskapet om du har hatt en ordinær fødsel. Med aktivitet mener jeg raske turer og styrketrening et par uker etter og ellers det du føler deg i form til.
NIH-professoren advarer imidlertid om at kvinner er ekstra utsatt for skader når de ammer som følge av hormonelle endringer. Hun anbefaler derfor aldri gravide eller ammende å drive aktivitet med store leddutslag.
– Sykling er eksempelvis en skånsom aktivitet og noe av det vi anbefaler sent i svangerskap, samt tidlig etter fødsel – i motsetning til eksempelvis skøyting på ski. Det vil jeg ikke anbefale, sier Borgen.
Heidi Sandstø kom inn på tiden 7:09:47 som holdt til fjerdeplass i klassen kvinner 30-39 år. Hun skriver i en epost til DN:
«Misset pallplass i klassen med åtte minutter. Hadde jeg visst det var så nærme hadde jeg klart å ta inn det ved å unngå et par pauser og gasse på litt ekstra. Jeg er uansett fornøyd!»
Les også: Innfører trening i kundekampen
Dette gjør eliteløperne for å unngå løperkne
Dette er verdens hardeste sykkelstigning
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.