Sam Smith synger «Stay with me» mykt over høyttalerne på Fornebu.
Snart skal styreleder Svein Aaser (68) fortelle de ansatte ved Telenors hovedkontor at Sigve Brekke (55) overtar som ny konsernsjef i midten av august. Akkompagnert av Madcon, som synger at det ikke er noe å bekymre seg for, blir Brekke kalt opp på scenen.
– Jeg er blitt spurt om hvorfor jeg tok denne jobben. Var det noe å lure på? sier Brekke, før han avslutter med en selfie flankert av styrelederen og avtroppende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (60).
Dette skjer etter at Aaser har lett etter ny telesjef siden november, intervjuet minst 12 kandidater, holdt styret i skjul for å unngå lekkasjer og ommøblert kalenderen både til ny- og gamlesjefen.
Chambre séparée
Prosessen startet ifjor høst, forteller Aaser.
– Rett før Baksaas’ 60-årsdag i november satt vi oss ned og ble enige om å forlenge kontrakten hans med ett år.
En styrekomité ble oppnevnt, og den jobbet seg frem til en kravspesifikasjon for den nye toppsjefen. Aaser sier komiteen hadde åpent mandat, uten føringer på kjønn eller nasjonalitet. Hodejegerfirmaet Egon Zehnder, med leder Fred Jacobsen, ble engasjert i sjefsjakten, og kunne til slutt servere styret en liste over de beste kandidatene. Disse ble intervjuet på hodejegerens kontor i Oslo sentrum.
– Jeg tror jeg selv har hatt intervjuer med 12–14 kandidater, og så har vi bragt et mindre antall kandidater opp til styret som hele styret har fått intervjue, sier Aaser.
På et styremøte i forrige uke falt valget enstemmig på Sigve Brekke, som selv fikk beskjeden torsdag kveld, ifølge Aaser.
De to siste styremøtene valgte Aaser å holde langt unna Fornebu.
– Jeg valgte et hotell i Oslo for å unngå lekkasjer og rykter, forteller han.
– Vi leide et chambre séparée på Hotel Continental i Oslo, i tilknytning til restauranten i andre etasje, sier han.
Ingen telefonmøter
Aaser understreker at alle styremøter ble holdt fysisk, og at alle de utenlandske styremedlemmene var tilstede på alle møter.
Også Brekke og de andre kandidatene måtte møte opp.
– Intervjuene skjedde kun ansikt til ansikt. Jeg er ikke noe glad i telefonintervjuer på viktige ting. For meg er det helt vesentlig at man da skal man sitte tvers overfor hverandre slik at man kan lese hverandre og føle atmosfæren.
– Hvem sin agenda måtte tilpasses for at slike møter skulle komme til?
– Det ligger i sakens natur at det var Brekkes. Han var ikke forberedt på å komme hit i dag. Det var heller ikke Jon Fredrik Baksaas. Han skulle vært i London i dag og ledet et seminar om bærekraftighet. Jeg ringte ham på fredag kveld og fortalte om valget, sier Aaser.
Grundig bakgrunnssjekk
Kandidatene som ble vurdert, ble gjenstand for grundige bakgrunnssjekker, ifølge Aaser. Korrupsjonsmistanker i det thailandske mobilselskapet Dtac, omtalt i magasinet Kapital, gjorde sjekken av Brekke ekstra viktig, forteller han:
– På bakgrunn av de rare anklagene i Thailand måtte vi være ekstra grundige.
Han tar Brekke kraftig i forsvar i denne saken.
– Granskingen i Dtac ble gjort på Brekkes eget initiativ. Det var han som satte i gang internrevisjonen, og den prosessen har ført til at mange personer har forsvunnet. Arbeidet med å snu kulturen i Dtac var en jobb Sigve Brekke gjorde, sier Aaser.
Styrelederen er også full av lovord om den nye sjefen.
– Han har viktig internasjonal erfaring. Han har meget gode lederegenskaper. Han er «hands on» og fokusert og engasjert. Vi liker hva vi ser. Og han er også veldig god strategisk og har god kjennskap til norsk politikk og samfunnsliv, sa han på pressekonferansen tirsdag.
– Hvor mye tid har du brukt på sjefsjakten?
– Å, det har tatt mye av min tid. Telenor er et morsomt, men også svært krevende selskap å være styreleder for.
Lunder uaktuell
Mens Aaser har lett etter ny konsernsjef, har Telenor-ledelsen måttet svare for alvorlige korrupsjonsanklager mot det deleide mobilselskapet Vimpelcom – blant annet i en høring i Stortinget.
– Har saken fått betydning for konsernsjefjakten?
– Enhver som hadde noen som helst assosiasjon med operativ virksomhet i Vimpelcom, var utelukket av meg, sier Aaser, som ikke vil utdype nærmere.
– Vimpelcoms tidligere norske toppsjef Jo Lunder var aldri aktuell?
– Enhver som var i operativ virksomhet i Vimpelcom, vil ikke være velkommen her på huset, sier Svein Aaser.
Jo Lunder ga seg nylig som toppsjef i mobilselskapet Vimpelcom – samtidig som Vimpelcom er under etterforskning for korrupsjon og bestikkelser av Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova. Telenor eier en tredjedel av Vimpelcom.
I et intervju med DN i mars sa Lunder om toppjobben i Telenor:
– Fredrik har gjort en fantastisk jobb i Telenor, og jeg har stor respekt for ham. Konsernsjefjobben i Telenor er en fantastisk jobb, men den er ment for noen andre. Det er ikke noe for meg.
Baksaas fortsetter som rådgiver for styret til utgangen av 2016. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.