-Grunnen til at man selger Moods, Bergans og Norrøna, er at det er norske turister som ønsker å få disse produktene til en rimelig pris. Piratkopistene er der hvor norske turister er og der de kan få omsatt varene sine, sier advokat Trygve M. Gravdahl i Ræder.
Siden 2012 har Moods med bistand fra lokale myndigheter aksjonert mot 45 butikker og utsalg i Tyrkia som har solgt falske Moods-produkter.
-Noe av det første vi så i Tyrkia var at reiselederne hos reiselskapene gjerne åpnet bussturen med å si «Velkommen til Alanya» eller hvor det måtte være, «nå kjører vi gjennom markedet. Her kan vi anbefale dere å gå i morgen, for da er det mulig å få Gucci-veske til 500 kroner», sier Gravdahl. Det ble raskt slutt på praksisen ifølge advokaten da dette ble tatt opp med reiseoperatørene. Han viser til at Istanbul et av de største markedene i Europa for piratkopierte produkter.
-Det er ikke bare Moods-varer som produseres, men også andre merkeklær, sier Gravdahl som jobber for å få satt en stopper for piratproduksjon på vegne av flere norske bedrifter.
En av tre kopieres
Ifølge Patentstyret har en av tre norske bedrifter opplevd å få sine varer og tjenester kopiert eller etterlignet.
-Så svarer over halvparten av de igjen at det har skjedd på en illegal eller rettsstridig måte, sier avdelingsdirektør Otto Scharff i Patentstyret og viser til at det er forskjell på kopiering og piratkopiering. Forskjellen ligger i å lage identiske produkter lik logo og likt merkenavn.
Stoppes ved grensen
Falske produkter kommer også hit til landet. I fjor ble kopiprodukter til en verdi av minst 30 millioner kroner stoppet ved norskegrensen, en dobling fra året før. På verdensbasis er piratkopier milliardbutikk. Piratkopiering er blitt et så alvorlig problem at Europol nå løfter temaet opp på listen over Europas største kriminalitetstrusler, på linje med narkotika, hvitvasking og våpenhandel.
Torsdag lanserer norske myndigheter et nytt nettsted for å få folk til å ligge unna piratkopier.
-Velgekte.no er et nettsted som vil gi både forbrukere, næringsliv, myndigheter og media viktig informasjon om et omfattende samfunnsproblem, som koster næringslivet store summer hvert år, sier næringsminister Monica Mæland som tror de 30 millionene bare er toppen av isfjellet.
Nettstedet «velgekte.no» er laget av Patentstyret, Kulturdepartementet og Tollvesenet på oppdrag fra departementet.
-Den siste tiden har vi dessuten sett at piratkopierte varer utgjør en fare for forbrukernes helse og sikkerhet, sier Mæland og viser til at Tollvesenet i februar oppdaget den fjerde containeren med kopierte bilfelger så langt i år.
-I verste fall kan disse skape trafikkulykker på veiene våre. Et annet eksempel er falske medisiner, som i verste fall kan inneholde stoffer som er skadelige eller som tar menneskeliv, sier Mæland.
Ti prosent av verdenshandelen
Klær, matvarer, medisiner, bilfelger, flydeler og kosmetikk er bare noen av produktene som blir piratkopiert på verdensbasis.
-Åtte-ti prosent av all handel i verden i dag er med falske produkter og det er snakk om betydelige summer, sier Trygve M. Gravdahl i Ræder.
OECD har anslått at 2,5 millioner arbeidsplasser årlig forsvinner som følge av piratvarekriminalitet, mens 3000 menneskeliv går tapt fordi varene kan være farlige. NHO har tidligere gjort en undersøkelse som viser at en av fire nordmenn synes det er akseptabelt å kjøpe piratkopierte varer. Gravdahl tror holdningen avhenger av produktet.
-Du kan stille spørsmål om du synes det er greit at barnet ditt får piratkopiert livsviktig medisin. Da tror jeg ti av ti sier nei til piratkopier. Eller om de synes det er greit at felgene på den nye bilen din er piratkopierte slik at de ikke kan kjøres over 80 kilometer i timen før de eksploderer. Da tror jeg også ti av ti sier nei, sier han.
Finansierer annen kriminalitet
Han mener kampen mot piratkopiering ikke bare handler om å sikre bedriftenes inntekter.
-Kjernen i hele varemerkeretten handler om å gi forbrukerne en garanti for hvor disse produktene kommer fra, hva slags kvalitet man kan forvente og kunne etterprøve denne kvaliteten, sier Gravdahl.
Han viser til at piratvarevirksomhet som regel også er koblet mot annen kriminell virksomhet, som smugling av våpen, mennesker og narkotika.
-Det er en enkel form for finansiering av annen kriminell virksomhet, sier han.
Det er heller ikke ufarlig å aksjonere mot piratprodusentene og deres utsalgssteder. Ifølge Gravdahl må det skje med bistand fra lokalt politi og myndigheter og er relativt kostbart.
-Det er til dels forbundet med en viss form for fare. Et raid i Tyrkia vil fort kunne involvere en advokat, en til to etterforskere, en offentlig tjenestemann pluss tre-fire politifolk, sier han.
Les også: Advarer foreldre mot kjøp av falske leketøy
- Piratvarer er farlige greier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.