Magasinet Runners World skriver at kanadiske forskere har sett at en intensiv treningsøkt på 10 minutter ispedd tre 20-sekunders sprinter er like effektiv som en moderat og kontinuerlig økt på 50 minutter.

I studien målte forskerne maksimalt oksygenopptak, insulinsensitivitet og mitokondrie-innhold hos deltakerne, og fant at ti minuttersøkten ga minst like gode resultater som 50 minutters økten.

Testene ble utført på ergometersykkel, men kan overføres til løping, skriver magasinet.

Betyr det at du like gjerne kan legge langturene på hylla til fordel for korte og hardere økter - og fortsatt prestere godt i mosjonsløp og konkurranser?

Bra i tidsklemma

Professor Eystein Enoksen ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole. Foto: Gorm K. Gaare
Professor Eystein Enoksen ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)

Dette har også professor Eystein Enoksen ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges Idrettshøgskole (NIH) forsket på.

Han er enig med det kanadiske forskerteamet i at raske og intensive økter har god effekt, så lenge det overordnede målet ditt ikke er å løpe langt.

- Jeg har testet dette selv og gjort flere ulike forsøk. Det er gunstig, men det holder ikke som forbedelse til lange løp, sier Enoksen.

Dette begrunner han med at kroppen må læres opp til å benytte fett som energi for å klare å løpe langt, noe du først oppnår etter 40 minutters aktivitet.

Korte økter vil likevel ha gunstig effekt på både kondisjon og kroppsvektregulering, understreker Enoksen.

Les også: NIH-professor: Tre minutter nok for å fremme helse og regulere vekt

- Det er en gunstig og effektiv måte å trene på hvis du har liten tid. Du kan kjøre intervaller helt ned i 3x20 sekunder - med svært høy intensitet, og på den måten opprettholde kondisjonsnivå og fettregulering. Men det er ikke godt nok om du skal løpe veldig lenge, for du påvirker ikke fettforbrenningssystemet, forklarer professoren.

Treningsekspert Johan Kaggestad.
Treningsekspert Johan Kaggestad. (Foto: Ole Morten Melgård)

Hardt for kroppen

Johan Kaggestad har tidligere trent to av verdens beste løpere; Ingrid Kristiansen og Grete Waitz. Han har også vært sportslig koordinator i Olympiatoppen og landslagstrener i friidrett på langdistanse gjennom ni sesonger.

Kaggestad mener det er en grunn til at profesjonelle utøvere trener mye og rolig - ikke lite og intensivt.

- Dette henger sammen. Du kan ikke ha enten eller, du må ha både og. Etter min mening må du variere intervallenes lengde og kombinere dem med både styrke- og bevegelighetstrening. Det er helheten i treningen som gir resultatene, sier han.

Dersom profesjonelle utøvere systematisk droppet langkjøringene til fordel for kortere og mer intensive økter, ville de ikke hatt noen sjanse til å hevde seg i toppen, mener Kaggestad.

Han trekker frem skiløper Marit Bjørgen som et godt eksempel på det.

- I en periode kjørte hun kolossalt intensiv trening og ødela seg såpass at hun holdt på å legge opp. Da hun gikk tilbake til tradisjonell trening, kom resultatene igjen, forklarer han.

Lek og variasjon

Den tidligere treneren tror heller ikke mosjonister vil tjene på å bytte ut langkjøring med intervallsprinter.

- Å kjøre intensiv intervalltrening hver dag tror jeg ikke kroppen vil tåle, rett og slett, sier han.

Lekbetont og variert trening er det som gjelder.

- Og jeg tror faktisk du må være ute en stund for å få god effekt også, sier han.

 

Les også: For 11 år siden var det to norske utraløp. I år er det 42

- Den største feilen mosjonister gjør, er å ta fri

Slik lykkes du med løpingen  

 

Se DNtv:

Storrøykeren som ble ultraløper:

Storrøykeren som ble ultraløper
Etter at Olav Engen stumpet røyken i 1978 har han løpt 2240 løp. Her er hans tips til ferske ultraløpere.
01:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.