Denne saken ble første gang publisert på DN.no i 2015.

- De fleste er i stand til å gjøre langt mer enn de tror, men vi setter ubevisste begrensninger for oss selv, sier mentaltrener Stein Kvalheim.

Han jobber blant annet med profesjonelle idrettsutøvere og har vært med å skrive boken «Mental Trening og Mindfulness».

I 2009 garanterte Kvalheim fotballaget Strømsgodset suksess da han påtok seg jobben som lagets mentaltrener. Året etter, i 2010, vant Strømsgodset norgesmesterskapet i fotball.

- Mental trening handler om å fjerne de sperringene vi har satt opp for oss selv, og på den måten ta vårt potensiale opp til et nytt nivå, forklarer han.

Anne Marte Pensgaard, under landslagets trening på Ullevaal stadion i forbindelse med VM-kvalifiseringskampen mot Island. Foto: Cornelius Poppe /
Anne Marte Pensgaard, under landslagets trening på Ullevaal stadion i forbindelse med VM-kvalifiseringskampen mot Island. Foto: Cornelius Poppe / (Foto: NTB scanpix)

Mental viktighet

Professor Anne Marte Pensgaard er fagansvarlig for idrettspsykologi ved Olympiatoppen, og har skrevet boken «Norske vinnerskaller (veien til mental styrke og gode prestasjoner)».

Hun forklarer at prestasjon er sammensatt av svært mange faktorer, hvorav det mentale er et moment.

- Mental trening kan avdekke styrker du har og områder du kan bli bedre på. I toppidrett er den mest sentrale faktoren å ha dynamisk oppmerksomhet. Den gjør at du er til stede og kan håndtere utfordringer som kommer fortløpende, sier Pensgaard.

Hun legger til at topp prestasjoner på høyt nivå sjelden oppnås, med mindre utøveren scorer høyt på alle faktorer: både fysisk, teknisk, taktisk - og mentalt.

På Olympiatoppen er en kravs- og kapasitetsanalyse av idretten utgangspunktet for hvordan den mentale treningen legges opp.

- Vi benytter ulike innganger, både gjennom samtale, fysisk trening, oppmerksomhetstrening, neuro-og biofeedback trening for å nevne noe, forklarer Pensgaard.

Mentaltrener og gründer Cecilie Ystenes i RAW trening.
Mentaltrener og gründer Cecilie Ystenes i RAW trening. (Foto: Mikaela Berg)

For alle

Cecilie Ystenes er mentaltrener for toppidrettsutøvere, gründer av RAW trening og forfatter av boken «Mental styrketrening».

Hun refererer til forskning som viser at det som oftest skiller vinnere fra andre i idrett, er det mentale. For tenke gjør vi uansett - bevisst eller ubevisst.

- Når du tar kontroll på det du tenker og føler, tar du også mer kontroll over de andre delene som spiller inn på prestasjonene, forklarer hun.

Og det gjelder ikke bare utøvere på toppnivå:

- Det er ingen forskjell på ditt og andres hode i forhold til å trene opp mentale egenskaper. Du kan endre atferd, og alle kan trene seg opp til å bli sterkere, sier mentaltreneren.

Mentaltrener Stein Kvalheim har trent idrettsutøvere på elitenivå til å prestere bedre.
Mentaltrener Stein Kvalheim har trent idrettsutøvere på elitenivå til å prestere bedre. (Foto: MIKAELA BERG)

Dropp unnskyldningen

For å nå et mål, må du ha mer enn bare lyst: Du må også bruke egen vilje til å gjennomføre det.

Den siste biten er de færreste villige til å gå. Vi ønsker å strekke oss mot noe, men mangler gjennomføringsevnen, sier Kvalheim.

Og det er her sperringene kommer inn. Vi tror utenforstående forhold er årsaken til at vi ikke lykkes, når detoftest er ubevissthet som hindrer oss, forklarer han.

- Da bruker vi skader og annet som unnskyldning, for det er smertefullt å endre seg, sier mentaltreneren.

Hva kan du selv gjøre for å fjerne sperrene?

Flere ting, ifølge mentaltreneren. Deriblant øvelser med hensikt å tilføre kroppen ekstra energiboost som gjør det enklere å endre mental innstilling til oppgaven du skal fullføre.

Se video: Teknikken som gir kroppen en real energiboost

Visualisering

Visualisering er en annen teknikk for å overvinne alt som hindrer deg i å yte maksimalt. Hvis du vet at smerten vil komme i et løp, kan du trene på å lage deg nye forestillinger, ifølge mentaltreneren.

Han forklarer at du i stor grad selv påvirke hvordan destruktive tanker skal oppfattes.

- Forestill at du bare løper videre. Tenk at du nettopp har startet og bare har et kort stykke igjen, sier Kvalheim.

Løfter du i tillegg blikket og ser du opp når melkesyre og stive muskler melder sin éntre, aktiveres visualiseringsdelen i hjernen og smerten vil få mindre fokus.

- Slik blir den lettere å takle, forklarer Kvalheim.

Les også: - Nei, løpebølgen er ikke over dnPlus

Oljeansatte fikk sparken - pantsetter huset

Gullbuksene «alle» skal ha  

Se også:

Slik kan du ta treningen til et nytt nivå - med mental trening:

Triksene som kan ta treningen til et nytt nivå:
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.