DN har tidligere skrevet om Heidi Sandstø (33) som syklet 110 kilometer under årets Ultrabirken - kun fire måneder etter at hun ble mor.

Sandstø, som er tidligere er proffsyklist - nå fysioterapeut  og daglig leder ved sFIT Helse i Kolbotn, har avvist at målet med utfordringen handlet om å kvitte seg med mammakroppen. Hun frykter derimot at andre kvinner er i overkant opptatte av nettopp dette.

– Det er et usunt fokus på kropp, og en konkurranse om å ha den minste magen - og å utføre de mest ekstreme øvelsene, har 33-åringen uttalt til DN.

Sandstø får støtte av professor Jorunn Sundgot Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole (NIH).

- Det er et vanvittig kroppspress også på gravide i dag, istemmer hun.

Professoren mener det er et «kjempedilemma» at dagens vordende mødre er såpass opptatte av trening og «mammakropp», samtidig som det er viktig at gravide og ammende er bevisste på å holde seg i fysisk aktivitet.

- Da dukker spørsmålet opp om hva de kan eller bør gjøre av fysisk aktivitet. Det vil avhenge veldig av hvilken erfaring de har fra før når det gjelder fysisk aktivitet og trening, sier Sundgot Borgen.

- Oppretthold energiinntaket

Som et utgangspunkt anbefaler hun alle - også gravide, å bevege seg minst 30 minutter om dagen.

Kvinner som er vant til å trene med relativt høy intensitet mellom fire og fem ganger per uke, kan fortsette med aktivitetene de er vant til langt inn i svangerskapet.

Intensiteten bør imidlertid reduseres, og trening av maksimal styrke eller utholdenhet bør droppes helt, ifølge Sundgot Borgen.

- Hvis du opprettholder treningsnivået, er det viktig at du er påpasselig med at energiinntaket står i forhold til det. Svangerskapet er ikke en periode hvor normalvektige kvinner skal slanke seg, advarer hun.

Viktig styrke

Til såkalte «normale» kvinner som trener omkring to ganger i uken, har Sundgot Borgen følgende råd:

- Kom i aktivitet så raskt som mulig etter svangerskapet om du har hatt en ordinær fødsel. Med aktivitet mener jeg raske turer et par uker etter fødsel og ellers det du føler deg i form til, sier hun og legger til:

- Og så vil jeg slå et slag for å ta tak i styrketrening med egen vekt under og etter svangerskapet. Det trenger kvinner når de bærer og ammer barnet.

I tillegg til å gjøre deg sterkere, vil styrketreningen bidra til en fin kroppsholdning og forebygge ryggproblemer.

- Norske kvinner er ikke flinke nok til å gjøre regelmessig styrketrening som er helsebringende. Jeg foreslår styrketrening to ganger i uken som et minimum, sier Sundgot Borgen.

Hun anbefaler ellers gravide og ammende å være forsiktige med aktiviteter som innebærer store leddutslag, som eksempelvis skøyting på ski.

Dette på grunn av hormonelle endringer i kroppen, som kan øke riskoen for skader.

- Sykling er for eksempel en skånsom aktivitet, og én av dem som anbefales sent i svangerskap, samt tidlig etter fødsel, sier NIH-professoren.

 

Les også: Sykler Ultrabirken fire måneder etter fødselen

Stina (41) kjører ti mil to ganger i uken for å trene her

Graviditet kan gi «karriereboost»

Se DNtv:

Svanger og sprek: Enkle styrkeøvelser for gravide
-sitat fra NIH rektor Kari Bø
03:40
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.