– Det er ikke farlig å hoppe og hinke på benet ved en fremre korsbåndskade. Så lenge det utføres med god knekontroll og pasienten fyller funksjonskriteriene våre, sier fysioterapeut og forsker Hege Grindem som er tilknyttet Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (Nimi) og Norsk Forskningssenter for Aktiv Rehabilitering (NAR).
For tre år siden skrev DN om NAR-studien, hvordan systematisk trening påvirker rehabiliteringen av korsbåndskader. Nå er langtidsresultatene her, og de taler for hard trening.
Tungt og hardt
Ialt 84 forsøkspersoner ble fulgt opp før og etter operasjon. Hensikten var å se om tung styrketrening i kombinasjon med balanseøvelser og individuelt tilpasset opplegg hadde positiv effekt på rehabiliteringen.
Ingrid Eitzen som ledet studien frem til 2010, kunne i 2011 konkludere med at effekten av treningen før operasjon var som forventet: Pasientene rapporterte om langt bedre knefunksjon med bare fem uker trening. Med informasjon fra Det norske korsbåndregisteret, som samler inn data fra alle pasienter som gjennomgår korsbåndsoperasjon i Norge, kunne de sammenligne med de øvrige korsbåndpasientene.
Vanskelig å gjenvinne styrke
Da Hege Grindem overtok som prosjektleder i 2010, var det for å følge opp pasientene og se om tilsvarende trening hadde samme effekt etter operasjon.
– Vi vet at det er en stor utfordring å få tilbake styrken i forsiden av låret etter en skade. En av grunnene til det er at det går en refleksbue fra korsbåndet, opp i ryggmargen og ned i muskelen. Når korsbåndet er avrevet blir nervesignalene til muskulaturen endret, og muskelstyrken redusert. Tung styrketrening i kombinasjon med balanseøvelser kan forhindre styrketapet og bevare knefunksjonen, forklarer Grindem som kan vise til svært positive resultater.
To år etter operasjon viser 87 prosent av pasientene tilsvarende nivå på knesymptomer som normalbefolkningen. I korsbåndregisteret er den andelen 51 prosent.
87 prosent viser samme nivå i idrett som normalbefolkningen mot 57 prosent i korsbåndregisteret. Mens 86 prosent rapporterer om samme livskvalitet som normalbefolkningen. I korsbåndregisteret er den andelen 68 prosent.
–Denne studien åpner for et stort potensial i rehabiliteringen av korsbåndskader, forutsatt at pasientene følges opp av fysioterapeut med erfaring, sier Grindem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.