- Vi kommer hit for å handle fordi det er gode priser og bra kvalitet her, i tillegg er utvalget stort, sier Natalya Lytova (39).

Sammen med mannen Evgenii Lytov (48) tar hun regelmessig turen fra bostedet sitt i den russiske byen Murmansk for å handle polvarer i Kirkenes.

På tross av at Norge som oftest topper prisstatistikker over land med dyrt alkohol, er det altså enda dyrere i Russland.

- Naturen er fin her, også sparer vi penger på å handle blant annet alkohol her, sier Natalya og finner seg en flaske med musserende vin.

- Vi tar denne, sier hun og smiler.

- Halv pris

DN omtalte mandag denne uken Finnmarks svar på harryhandel, den såkalte «Ivan-handelen». Personer som bor innen for en sone på 30 kilometer fra den norsk-russiske grensen har siden mai 2012 hatt rett til gjentatte reiser mellom nabonasjonene.

Mens nordmenn reiser til Russland for å fylle diesel, krysser russerne grensen for å kjøpe billig reker, kaffe, bleier - og ikke minst alkohol.

Natalya og Evgenii forsikrer om at den russiske vodkaen er billigere i hjemlandet, men kvalitetsvin og god champagne er vesentlig billigere, selv om kostnader til å dekke kjøreturen fra Murmansk på over 20 mil regnes inn. 

- På champagne og vin er det halv pris sammenlignet med Russland. Brennevin som cognac og whisky er også rimeligere, sier hun.

30 prosent russere

Butikksjef ved Vinmonopolet i Kirkenes, Anne-Sonja Østrem, forteller at butikken ikke registrerer hvor kundene kommer fra, men sier at en betydelig del av kundene kommer fra den andre siden av grensen.

- Jeg anslår at rundt 30 prosent er russere. De kjøper nesten alle slags varer, også vodka, men andre merker enn de som finnes i Russland. Flere av produktene er rimeligere på Vinmonopolet i Norge enn i Russland. I tillegg får de momsen tilbake, og da blir det naturligvis en god del billigere. Russerne vet også at kvalitetskontrollen er veldig god hos Vinmonopolet, sier hun.

Kilde: Vinmonopolet

6,5 prosent volumøkning

Pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, sier at salgsvolumet for Vinmonopolet på nasjonal basis økte med 3,4 prosent i peridoen i perioden fra 2010 til 2013. For Vinmonopolet i Kirkenes økte derimot det totale salget med 6,5 prosent i samme periode.

- Denne veksten ligger dermed nesten på det dobbelte, sier Nordahl.

Det skyldes blant annet en økning i folketallet i kommunen Sør-Varanger og grenseboerbeviset, mener butikksjef Østrem.

- Vi har blitt over 10.000 innbyggere i kommunen og i tillegg har grensehandelen i stor grad bidratt til at salget har økt de siste årene. Også startet jo jeg som sjef i 2010, sier hun og ler.

Ifølge butikksjefen ser det ut til at salgsveksten fortsetter.

- Så langt i år ligger vi an til å øke salget med én prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier hun.

Importører får monopol

De skyhøye russiske alkoholprisene skyldes ifølge Rune Rafaelsen, generalsekretær i Barentssekretariatet, at importørene i landet har monopol.

- Spesielt dyr vin og importerte alkoholprodukter er dyre i Russland. Dette skyldes at importørene får monopol på grunn av gode kontakter høyt oppe i det russiske systemet. Uten gode kontakter får du ikke importere i Russland. Dette bidrar videre til at importørene kan sette absurd høye priser, sier han.

- Vodkaen er nok billigere i Russland siden de produserer den selv, men alt av importerte varer blir veldig dyrt, sier han.

LES OGSÅ:

WHO sier ja til eksperimentell ebolamedisin

Kritisk til økt duty free-salg dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.