De borgerlige partiene vil gi økt adgang til midlertidige ansettelser.
Nedenfor kan du lese tabellen som viser hvilke næringer som bruker flest midlertidige i dag.
Forslaget fra arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er kontroversielt, blant annet i LO-kretser der man mener den nye arbeidsmiljøloven svekker arbeidstakernes rettigheter.
- Dette er i realiteten en gavepakke til den useriøse delen av norsk næringsliv, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.
En ansettelse: 20 mill
Administrerende direktør Gunnar Stavrum i Mediehuset Nettavisen er blant dem som jubler.
- Hver gang jeg lurer på å utvide arbeidsstokken for å satse på noe, er jeg som bedriftsleder veldig bekymret for utsikten til å ha en person i jobb helt til vedkommende blir pensjonist. Nåverdien av å ansette et ungt menneske er fort 20 millioner kroner, sier Stavrum.
- Dette betyr at jeg ansetter litt færre enn jeg ellers kunne gjort. Jeg kunne ansatt flere hvis jeg visste at jeg kunne justere ned hvis behovet ble mindre eller konjunkturene dårligere, hevder Stavrum.
Les også om hvordan NHO forgjeves prøvde å stanse regjeringens endringer i 70-årsregelen i arbeidsmiljøloven.
Har ansatt 35
Både Stavrum og Nettavisen har vært gjennom noen opp- og nedturer, men de siste fem årene har bedriften kunnet ansette flere - i skarp motsetning til svært mange andre mer tradisjonelle mediebedrifter i Norge.
- Heldigvis er ikke jeg en «bad guy» innenfor mediebransjen når det gjelder sysselsetting, ettersom vi har skapt 35 faste arbeidsplasser på fem år, sier Stavrum.
Han sier Mediehuset Nettavisen var nede i 55 ansatte. I dag er de 85 og dessuten er det enda noen flere nyansatte på vei inn.
- Konjunkturene gikk veldig opp og ned i nettets tidligere år, men de siste fem årene har veksten for nettmedier vært veldig stabil, sier Stavrum.
- Hvor mange av de 85 er midlertidige?
- Vi har ingen midlertidig ansatte, men vi har noen vikarer for personer som er syke eller har permisjon av andre grunner, sier Nettavisen-direktøren.
Stavrum har lite til overs for påstanden om at ordningen med prøvetid gir tilstrekkelig fleksibiltet og mulighet til å prøve ut nye medarbeidere.
- De som henviser til at vi har seks måneders prøvetid i Norge, har neppe noen gang selv erfart hvor vanskelig det er å avslutte en sånn prøvetid. Alle bedriftsledere vet at du kan ikke si bare «ut med deg» etter tre eller fire måneder. Det er en krevende prosess, sier han.
Faste gir god kultur
Mediehuset Nettavisen vil ikke endre sin ansettelsespolitikk som følge av endringen i arbeidsmiljøloven.
- Vi vil fortsatt løse våre faste behov med fast ansatte, selv om vi kunne ansatt 15 prosent midlertidig. Det er ikke sånn at hvis jeg visste at jeg hadde et behov for 100 ansatte i hundre år, så ville jeg hatt 15 av dem på midlertidig ansattelse, sier Stavrum.
Fast ansettelse er det beste for å holde på dyktige folk og skape en god bedriftskultur, mener han.
- Faste, lojale ansatte bygger en kollektiv kunnskap i organisasjonen som man lett mister hvis mange hele tiden går inn og ut.
Arbeidsledig = verst
Stavrum mener det er godt belegg for å hevde at et fleksibelt arbeidsliv er bra for økonomisk vekst. Men han innrømmer at det også er ulemper knyttet til økt fleksibilitet.
- Det er bra for veksten med midlertidig ansatte. Men det er ikke til å stikke under stol at det selvfølgelig er mindre bra for folk. Men det aller verste er å være arbeidsledig, sier Gunnar Stavrum.
Undervisning på topp
Midlertidig ansatte 15-74 år etter næring (AKU).
Årsgjennomsnitt (i prosent av alle ansatte)
Kilde: Statistisk sentralbyrå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.