–Dette er fysisk sett det verste jeg har opplevd, konstaterer Karl Oscar Strøm.
Da DN besøkte ham på intensivavdelingen ved Bærum sykehus mandag ettermiddag, hadde han ligget der fem dager for intravenøs behandling. Flere slanger koblet til måleapparater, stikker ut av kroppen hans. Sykepleiere kikker jevnlig innom for å følge utviklingen.
Det er nøyaktig én uke siden den skjebnesvangre treningsøkten.
Fikk påvist Rabdomyolyse
Strøm trener normalt tre–fire ganger i uken.
– Men jeg var ikke fornøyd med progresjonen og hadde bestemt meg for å dra på litt og trene hardere. Derfor meldte jeg meg på min aller første crossfit-time, forteller Strøm, som til daglig jobber som investeringsøkonom i Nordnet.
Det endte med diagnosen rabdomyolyse – en sykdom som skyldes akutt nedbrytning av store mengder muskelceller, og som i verste fall kan føre til nyresvikt.
Økten han skulle gjennomføre, var enkel, men knallhard: Fordelt på tre sett skulle han gjøre 45 olympiske knebøy med vektstang og 90 pull-ups – uten pause. Det var den siste halvdelen som gjorde utslaget.
– Vanligvis greier jeg 10–12 pull-ups uten «hjelp». Denne gangen la vi imidlertid opp matter under, slik at jeg kunne gjøre et lite hopp opp og få haken over stangen. Det gjorde det litt lettere, men samtidig blir belastningen voldsom siden det er så mange repetisjoner. Jeg fullførte økten etter planen og klarte 90 pull-ups. Men det var beintøft, minnes Strøm.
Hastet til legen
Dagen etter var han stiv i armene, men tenkte ikke noe mer over det og dro som planlagt på ferie til Hadeland. Neste dag begynte hevelsene å komme, og urinen ble mørkebrun. 42-åringen googlet symptomene, og fikk raskt svar: Kom deg til lege!
– Legen på Hadeland tok blod- og urinprøve, ga beskjed om å drikke masse vann og sendte meg rett til Bærum sykehus. Her har jeg vært siden, sier Strøm.
Da han ankom sykehuset onsdag kveld i forrige uke, ble han koblet til både EKG, blodtrykksmåler og slanger med intravenøst. Blodverdiene (de såkalte CK-verdiene) ble målt til skyhøye 110.000 – noe som gir fare for akutt nyresvikt.
– Jeg er blitt fortalt at CK-verdiene normalt skal ligge mellom 40 og 200, sier han.
Etter fem dager med gjennomskylling hadde verdiene sunket til 27.000. De må under 10.000 før man får lov til å dra hjem.
– Hevelsene har gått ned nå. Jeg er over kneiken, sier Strøm.
Takker Google
Strøm hadde aldri trodd at det gikk an å trene på seg noe så alvorlig etter én økt.
– Å pushe seg selv altfor hardt, er jo ikke bra, jeg innser det nå. Hvorfor skulle jeg på død og liv ta 90 pull-ups når jeg normalt ikke er i nærheten av å klare det? Men det er jo sånn treningskulturen er – at man heier hverandre frem til noen få ekstra repetisjoner. Egentlig er det tullete, sier han.
– Er du blitt skremt av denne opplevelsen?
– Ja, selvfølgelig. Jeg har lært mye, og er nå bevisst på at man lett kan pushe seg selv over kanten. For meg tok det ti minutter. Jeg unner ingen å havne på intensivavdelingen etter en treningsøkt. Det er ikke akkurat her man ønsker å tilbringe sommerferien, sier Strøm, som handler aksjer via Ipaden fra sykesengen mens han venter på at blodverdiene skal gå ned.
– Å google meg frem til sannsynlig diagnose selv før jeg kontaktet lege, reddet meg kanskje. Derfor har jeg blant annet kjøpt mer aksjer i Google, sier han.
Rabdomyolyse kan fort komme som følge av voldsom overanstrengelse, og Strøm sier han nå er ferdig med crossfit for godt. Én økt var nok:
– Jeg har fått min dose crossfit. Heretter skal jeg trene sunt og fornuftig.
Onsdag var Karl Oscar Strøms CK-verdier nede i 8000 og han ble skrevet ut av sykehuset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.