Allerede mot slutten av 20-årene begynner muskelmassen vår å forsvinne.

Idet vi bikker 60 år reduseres styrken så mye at den begynner å sette begrensninger for hvordan vi kan leve livet vårt, forklarer doktorgradststipendiat Runar Unhjem ved Det medisinske fakultet på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Han har sammenlignet effekten av styrketrening hos menn i 20-årene og 70-årene, og sett at forskjellene er svært små.

Å ha en høy muskelstyrke når du er gammel, er en nøkkelfaktor for å kunne være mobil og bevege deg slik du ønsker, mener han.

– Det kan utgjøre forskjellen på å leve et fullverdig liv frem til du er 85 eller 90 år, og det å «bare» gjøre det til du er 70 eller 75, sier Unhjem.

Forsker og doktorgradstipendiat Runar Unhjem ved Det medisinske fakultet på NTNU.
Forsker og doktorgradstipendiat Runar Unhjem ved Det medisinske fakultet på NTNU. (Foto: Privat)

Løft tungt

Men da må du trene - hard styrke.

– Du bør begynne så tidlig som mulig, men det er heller aldri for sent - selv om du er over 80 år.

– Den gode nyheten er at desto dårligere trent du er, desto raskere fremgang får du i begynnelsen, sier han.

Mens utholdenhetstrening er kjent for å forebygge både livsstilssykdommer, kreft og tidlig død, er styrketreningens helseeffekt mer ukjent for mange, tror NTNU-forskeren.

– Utholdenhetstrening er kjempeviktig, men det å være sterk vil også ha livsviktig effekt. Styrketrening er litt glemt, tror han.

For å få effekt av styrketrening, må du ta skikkelig i - uavhengig av om du er 20 eller 80 år.

– Løft så tungt at du bare orker fire til fem repetisjoner. Det tilsvarer omtrent 85-90 prosent av det du klarer å løfte én gang, forklarer Unhjem.

Forsker Hilde Lohne-Seiler ved UiA og NIH. Foto:
Forsker Hilde Lohne-Seiler ved UiA og NIH. Foto: (Foto: Ida von Hanno Bast)

Benpress viktigst

NTNU-forskerne anbefaler øvelser som trener de store muskelgruppene:

  • Benpress
  • Brystpress
  • Nedtrekk

– Finn en vekt som er så tung at du kun klarer å løfte den fire til fem ganger. Ta pause på 1-2 minutter før du tar fire repetisjoner til. Gjør dette totalt 4x4 ganger. Selve utførelsen er også viktig. I bremsefasen skal bevegelsen være rolig og kontrollert, mens den i løftefasen skal være maksimal, forklarer Unhjem.

Dersom du kun skal gjøre én øvelse, er benpress den viktigste, ifølge ham.

- Styrken i beina har mest betydning for dagliglivet, og er det som først og fremst avgjør funksjonen din, sier Unhjem.

To regimer

Førsteamanuensis Hilde Lohne-Seiler ved Institutt for folkehelse, idrett og ernæring på Universitetet i Agder (UiA) avsluttet nylig sin doktorgrad ved Norges Idrettshøgskole.

Hun og kollegene fulgte en gruppe på 53 eldre personer som trente styrke to ganger i uken over en periode på tre måneder.

Hensikten var å kartlegge effekten av to ulike styrketreningsregimer hos eldre, henholdsvis tradisjonell og funksjonell styrketrening.

– Begge gruppene trente etter de samme prinsippene med høy belastning, tilsvarende 80 prosent av sin maksimale styrke, forklarer hun.

For å påvirke de raske muskelfibrene vi mister med alderen, la forskerne inn et hurtighetselement: Den tyngste fasen av øvelsen skulle deltakerne gjennomføre så raskt som mulig.

Start i apparater

Forskerne så god effekt av både funksjonell og tradisjonell styrketrening.

Begge treningsgruppene økte blant annet maksstyrken i leggpress med nesten 20 prosent iløpet av perioden.

– Totalt kommer tradisjonell styrketrening litt bedre ut. Det var kun i benkpress at gruppen som hadde gjort tradisjonell styrke fikk signifikant større økning, sammenlignet med de to andre gruppene, sier Lohne-Seiler.

Konklusjonen ble «ja, takk begge deler».

UiA-forskeren anbefaler eldre å starte med tradisjonell styrke i apparater, for etterhvert å kombinere med funksjonell styrketrening når du blir sterkere.

– Forskjellen er at trening i apparat isolerer de ulike muskelgruppene samtidig som underlaget er stabilt. Det reduserer skaderisikoen. Når du trener funksjonelt blir underlaget ustabilt - du må stadig justere og stabilisere. I tillegg involveres og aktiveres mange muskler. Vi ser at funksjonell trening påvirker balanse og stabilitet i større grad, sier Lohne-Seiler.

Tre ganger i uken

Hennes anbefaling er å trene stryke tre ganger i uken, med en belastning tilsvarende 80 prosent av maksstyrke.

Les også: Slik måler du fremgang uten makstest

– Gjør tre til fire sett av åtte repetisjoner.

Benmuskulatur og overkropp er særlig sentralt for eldre, mener Lohne-Seiler.

– Å ha fokus på strekkapparatet er viktig. Vi ser klar sammenheng mellom styrke i beina og gangfunksjon, det å gå i trapp og å reise seg fra en stol, forklarer hun.

Styrke i overkropp er viktig for å kunne løfte og bære, noe som øker funksjonen, legger hun til.

Hun ber imidlertid eldre som er utrente om å øke belastningen gradvis. De to til tre første ukene holder det å ha en belastning på 60 prosent av maksstyrke for deretter å øke til 70 og 80 prosent.

– Det er også viktig med tilvenning til øvelsene. Hvis ikke kan du pådra deg skader. Det samme gjelder for yngre uten styrkeerfaring, sier Lohne-Seiler.

 

Les også: Perset i Birken som 63-åring

Slik måler du fremgang uten makstest

Trening kan gjøre deg til en bedre multitasker  

 

Se DNtv:

- Birken er en fin slankekur:

Birken er en fin slankekur
Kjetil Andre Aamot bruker Birken som slankekur
00:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.