- Jeg har en politiker i familien som er litt bekymret nå. Hvis vi lever veldig lenge vil ikke budsjettene for fremtiden gå opp sier han.
Reder og investor Eivind Astrup (71) snakker i en spøkefull tone. Han får både den pensjonerte BI-professoren Jørgen Randers (71) og hans ektefelle Eli Marie Sager (68), som er pensjonert lege og radiolog, til å le.
Alle tre trener styrke minst én gang i uken. Målet er å holde seg så friske at de kan fortsette å gjøre det de alltid har gjort - så lenge som mulig.
- Jeg har løpt i 40 år og er i relativt god form, men nå har jeg trent styrke i 1,5 år og føler meg enda bedre, sier Randers.
Hans kone nikker enig.
- Jeg har nesten ikke vondt i ryggen lenger, det er helt utrolig. Jeg vil gjerne bli sterkere slik at vi kan gå mer på ski sammen. Jeg tror ikke alle eldre skjønner at de må jobbe litt for å bli sterkere, sier hun.
- Samme muskel
Forskning fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), som nylig ble publisert i tidsskriftet Age, viser at 70-åringer kan ha like stor effekt av styrketrening som 20-åringer. I tillegg kan styrketrening øke antallet friske leveår og forlenge livet med opptil 10-15 år, anslår forskerne.
Doktorgradstipendiat Runar Unhjem og førsteamanuensis Eivind Wang ved Det medisinske fakultet på NTNU, sammenlignet menn med en gjennomsnittsalder på 74 år og menn med gjennomsnittsalder på 24 år.
Alle gjorde tung styrketrening tre ganger i uken over en periode på åtte uker. Tung styrke defineres som 85 til 90 prosent av maksstyrke.
Forskerne så da at det ikke er selve muskelen som endrer seg når vi blir gamle. De største endringene skjer andre steder.
- Enkelt forklart er det ting som skjer i nervesystemet som er aller viktigst i forhold til at vi blir svakere. Den største forskjellen på en 70-åring og en 20-åring er nervesignalerne som sendes ned til muskulaturen, sier Unhjem til DN.
Stor fremgang
Utrente 70-åringer får én til to prosent fremgang i muskelstyrken per økt av effektiv styrketrening. Det tilsvarer omtrent det samme som hos yngre mennesker, forklarer forskeren.
Han mener eldre mennesker «utvilsomt» blir undervurdert.
- Det er klassisk at de får beskjed om å trene, men samtidig om å være forsiktige med å ta for hardt i fordi de «ikke er 20 år lenger» og kan «ødelegge seg».
- De har så utrolig godt av å løfte tungt. De får en så enorm helsegevinst av å gjøre det, legger han til.
Ferskvare
Førsteamanuensis Hilde Lohne-Seiler ved Institutt for folkehelse, idrett og ernæring på Universitetet i Agder avsluttet nylig sin doktorgrad ved Norges Idrettshøgskole.
Her så hun blant annet på effekten av styrketrening hos eldre nordmenn, og konkluderte med det samme som NTNU-forskerne: At det aldri er for sent å begynne.
- Styrketrening kan bety alt, eldre kan nærmest få et nytt liv. Men det er ferskvare. Det nytter ikke å trene masse en periode og så ta en lang pause. Dette bør nærmest ses på som ukentlige og daglige doseringer på samme måte som dosering av medisin, mener hun.
UIA-forskeren forklarer at vi blir svakere og tregere med alderen av to årsaker: tapet av raske muskelfibre er større enn tapet av de langsomme. I tillegg blir hver muskelfiber mindre.
- Den første studien som så på effekten av styrketrening med høy belastning hos eldre, kom på slutten av 80-tallet. Alle studiene om styrketrening hos eldre før dette, tilrettela for veldig lav vekt. Da så man at de eldre ikke fikk særlig stor effekt av styrketrening. Det er de samme prinsippene som gjelder for eldre som for yngre: skal du bli sterkere, må du opp i belastning, forteller hun.
Ti kilo mer
Tilbake på Norsk idrettsmedisinske institutt (Nimi) har Randers satt seg i et romaskinlignende apparat.
- Denne øvelsen er så god for ryggen, sier 71-åringen.
Både han, kona Marie Eli Sager og Astrup er strålende fornøyd med treningsopplegget de har fått av personlig trener Merete Hornnes.
Den eldste kunden hun har hatt iløpet av sine 25 år som PT, var en 96-åring som trente styrke én gang i uken.
- Du kan begynne med styrketrening når som helst, sier Hornnes og legger til at Astrup i en alder av 71 år tar 80 kilo i benkpress - ti kilo mer enn for ti år siden.
- Mange eldre går turer og lignende, men vi trenger større motstand enn hva tyngdekraften gir. Vi har ikke et liv som byr på det nå, mener PT-en.
Hun anbefaler en kombinasjon av styrke- og balanseøvelser - gjerne to ganger i uken.
- Del kroppen i to og tren bryst, rygg og kjernemuskulatur den ene dagen. Den andre dagen gjør du øvelser for bein, skuldre og eventuelt armer, tipser Hornnes, og legger til at eldre bør være forsiktige med å trene på egenhånd.
Henger med
Så lenge du kan gjøre de samme tingene som du gjorde før, er du per definisjon ikke gammel, mener Randers.
- Det er ingen tvil om at styrketreningen gjør dette mulig, sier han.
Astrup nikker og legger til:
- Vi virker nok ganske gamle i unges øyne, men i eget hode er det ingen forskjell fra vi var 40 år. Vi vil gjerne at kroppen skal henge med så lenge som mulig, sier han.
- På ski opplever jeg å gå like fort som før, turen tar bare litt lengre tid.
Les også: Så lang pause ga størst treningseffekt
- Tredemølle mer effektivt enn løping ute
Fra birkenkropp til pappakropp på to uker
Se DNtv:
Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.